lørdag, september 27, 2008

San Pedro de Atacama

Saa er vi kommet til Chile og det er lidt af en forandring. Som der staar i vores guidebog kan man godt undre sig lidt over hvor sydamerika blev af naar man krydser graensen fra Peru. Her er noget mere ordnet, knap saa fokuseret paa turister (i hvert fald i Arica), men ogsaa lidt dyrere. Vi kom til Chile i en stor gammel amerikanerbil som koerte os over graensen mellem Tacna og Arica. Vi blev kun en nat i Arica inden vi tog natbussen til San Pedro de Atacama. Det var en 12-timers natbus, men heldigvis en meget behaglig bus, saa vi fik sovet en del.

San Pedro er en lille oerkenby (den ligger i verdens toereste oerken) paa omkring 5000 indbyggere. Byen bestaar primaert at hoteller, restauranter og tour firmaer, for det man goer som turist her i byen er at tage til det omkringliggende. Saa det har vi gjort. Vi har vaeret paa 3 ture. Den foerste dag var vi paa tur til Valle de la Luna og de la Mars. Det er to dale, hvor den ene er hvid og ligner lidt er maanelandskab, og den anden er roed og ligner lidt Mars. De var rigtig flot og et landskab helt anderledes end noget af det vi har set indtil videre. Turen sluttede af med at se solnedgangen, men den var vi ikke meget imponerede over, da solen gik ned bag et bjerg og derfor slet ikke var roed.

Den naeste dag, torsdag, var vi paa tidlig tur (afgang kl 04) til gejsere. Vi ankom der omkring kl. 6 inden solen rigtig var kommet frem. Fra alle gejserne stod der damp op, saa det var ganske flot mens solen stod op. Det var temmelig koldt (-6ºC), men det gjorde vist bare gejserne flottere, fordi der var saa stort temperatur-forskel mellem luften og dampen. Vi fik serveret morgenmad ude i kulden, mens vi saa paa gejsere og ventede paa solen og varmen. Bagefter gik vi en tur mellem gejsene og saa en, der sproejtede vand. Det var flot, men desvaerre kunne man mest se dampen og ikke vandet.
Efter en times tid ude ved gejserne koerte vi til et sted, hvor man kunne bade i en varm "kilde". Det var en lille baek af en art, der fik tilfoert varmt vand fra en gejser. Det var alletiders og skoent at blive toeet op efter den meget kolde morgen. Vi var hjemme igen allerede ved middagstid, men fik ikke rigtig udrettet noget, da vi var lidt traette efter at vaere staaet op kl. 3.30.

Fredag var vi paa endnu end tur. Foerste stop var en saltoerken med smaa soeer og flamingo'er. Det var flot og meget specielt med alt det hvide. Det var ogsaa graat rundt omkring, da den ogsaa bestod af andre mineraler (kalcium bl.a.). Oerkenen var 100 km x 60 km, saa der var hvidt saa langt vi kunne se. I soerne levede smaa rejeagtige-dyr, som flamingoerne lever af. De er dog saa smaa, at flamingoerne skal spise 14 timers om dagen. Efter en gaatur rundt mellem salt, sooer og flamingoer fik vi morgenmad inden turen gik videre til noge laguner. Vi saa to laguner midt i oerkenen. Den ene var meget blaa og utrolig flot, den anden var ikke helt saa blaa, men ogsaa flot. Her gik vi en tur, og bagefter fik vi frokost med den flotteste udsigt nogensinde.
Paa vejen hjem stoppede vi i en lille by, hvor vi gik en tur og saa deres kirke. Vi gjorde ogsaa et stop i en frodig dal midt i alt det toerre sand. Det var sjovt og dejligt, at se alt det groenne efter alt det stoev den sidste uges tid.

Idag er sidste dag her i San Pedro de Atacama. Vi har ingen planer andet end internet, afslapning og pakning. Der koerer kun busser herfra og til Salta, Argentina 3 gange om ugen (tirs-, fre- og soendag), saa vi bliver noedt til at vente til imorgen. Men en tvunget afslapningsdag i ny og nae kan vi godt leve med:-)

1 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Anton og Line - herligt at se, I har det godt og oplever i lange baner. Anton, ta' lige og ring i morgen, så jeg kan ønske dig til lykke, enten dansk formiddag på 33304241 eller aften på 77410178. Knus, Elsebeth